fredag, november 30, 2007

Fredag i city

Efter jobbet handlade jag födelsedagspresenter. Till Rosgrynet som fyllde i veckan och inte fått någon present än av slarvig mamma. Till svärmor (jag vägrar säga ex-svärmor!) som fyller åttio i morgon. Jag gjorde det jag skulle. Stod i kö, betalade, släppte artigt förbi barnvagnar. Men så ledsnade jag tvärt på mig själv. Less på mitt übersnälla jag. (Jag kan vara intill utplåning förstående när jag sätter den sidan till.) Plötsligt trängde sig en man fram snett framför mig. I det överfulla folkvimlet på Åhléns. Snabbt, kantigt, ryckigt. Jag hann knappt se honom. Men jag kände hans dragresväska som han drog över mina fötter samtidigt som jag klev in i den. Vet ni vad jag gjorde då? Jo jag hasplade ur mig: Åh förlåt, jag såg dig inte. Och gubbtrasan tittar tillbaka på mig med en FÖRDÖMANDE blick. Sedan blev jag så arg. Men det var så dags då. Varför är jag en sån som ber om ursäkt för allt möjligt hela tiden? Som i det här fallet när det inte ens var befogat. Jag ska genast sluta.
På tunnelbanan hem blev det nästan slagsmål mellan en tant som delade ut någon sorts pamfletter och en herre som kände sig oerhört förolämpad över att bli tilltalad. En tjus-mamma med grön ögonskugga stod mellan mig och konflikthärden och kände sig kallad att högljutt kommentera händelsen ord för ord. Samtidigt som hon diskuterade med sina tonåringar om de skulle köpa mobiltelfoner för tre eller fem tusen. "Dom för fem är nog bäst för de har ju så många finesser."
Om jag någon gång i livet skulle ha rutit ut i tomma luften: MEN SITT NER OCH HÅLL KÄFTEN FÖR FAN! så skulle det ha varit där på tunnelbanan. Nu gjorde jag ju inte det, som ni säkert redan gissat. Men jag sa inte förlåt heller.

5 kommentarer:

L8-Lee sa...

Oj oj oj... & värre trängsel lär det ju bli här framöver.... när alla ska trängas för att få ihopa alla klapparna.. men barnvagnarna tycker jag faktiskt är värst.... jag vet jag är en dååålig människa... men jag tycker alla barna i barnvagnarna ska va hemma,,, så jag kan fika & shoppa på byn utan köer & barnskrik :)

See Ya tomorrow i Marias hall :)

Stina sa...

Ja så sant som det var sagt, julen närmar sig och med den julefriden. Frågan är varför man själv befinner sig på Åhléns city med alla andra. Det finns ju val. See you too!

L8-Lee sa...

:)

Maria sa...

Om man inte törs "ge fingret" in public... så kan man alltid göra det i fickan!!!

Jag har precis summerat min "fuck-you" -attityd som jag gav i nyårslöfte att frambringa 2007... och jag anser mig nöjd med hur jag utvecklats under året... jag är nöjd med att jag säger ifrån nu för tiden - det känns bra!

Stina sa...

Maria, det känns bra med din inspiration. Jag ska också tuffa till mig och sluta le inställsamt när jag blir tillfläskad av någon klumpeduns.